Kursus Persediaan Juruaudit EKSA PSAS | PERPUSTAKAAN SULTAN ABDUL SAMAD
» BERITA » Kursus Persediaan Juruaudit EKSA PSAS

Kursus Persediaan Juruaudit EKSA PSAS

Oleh: Norfaezah Khomsan, Azwana Ab Rahman dan Azizah Zainal Abidin

Serdang, 26 Februari - Perpustakaan Sultan Abdul Samad (PSAS) telah menganjurkan Kursus Persediaan Juruaudit EKSA PSAS secara dalam talian dengan penglibatan seramai 15 orang staf yang terdiri daripada Ahli Jawatankuasa Audit dan Ahli Jawatankuasa Keselamatan EKSA PSAS. Tujuan kursus ini diadakan adalah untuk memberi pendedahan dan membimbing peserta menjadi juruaudit Ekosistem Kondusif Sektor Awam (EKSA) di PSAS. 

Semasa sesi ini, Puan Azwana Ab Rahman, Ketua Bahagian Sumber Pertanian Malaysia yang juga merupakan Fasilitator EKSA UPM telah dijemput sebagai penceramah. Beliau yang berpengalaman meneraju Amalan 5S di PSAS telah banyak berkongsi pengetahuan dan pengalaman berkaitan peralihan dari Amalan 5S kepada EKSA. Sepanjang 3 jam program berlangsung, peserta telah didedahkan dengan kriteria penilaian, pelaksanaan audit, peranan dan etika sebagai juruaudit. Kefahaman peserta sepanjang kursus juga telah dinilai melalui kuiz secara dalam talian menggunakan aplikasi Quizziz. Juruaudit juga sentiasa diingatkan untuk sentiasa melaksanakan proses audit berdasarkan bukti dan sentiasa membuat penilaian bagi tujuan penambahbaikan pelaksanaan EKSA di PSAS. Rakaman bagi sesi ini juga telah dimuatnaik di Google Drive Kursus@PSAS untuk capaian warga PSAS.

Kursus ini juga diharap dapat membantu peserta memastikan hasil kerja juruaudit EKSA dilaksanakan mengikut standard ditetapkan.


Puan Azwana Ab Rahman menerangkan proses audit dalam bagi EKSA

 

Perkongsian dan perbincangan kriteria penilaian EKSA berdasarkan Garis Panduan UPM

 

Peserta diberikan soalan kuiz secara dalam talian bagi menguji kefahaman sepanjang kursus berlangsung

 

Gambar berkumpulan peserta yang hadir secara dalam talian

Tarikh Input: 25/03/2021 | Kemaskini: 25/03/2021 | khairul_zul

PERKONGSIAN MEDIA

PERPUSTAKAAN SULTAN ABDUL SAMAD
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
03-9769 8642
03-9769 4747
SXFcDAI~